Skal offentlige myndigheder altid opkræve bod?

På det sidste hold på Practitioner-uddannelsen diskuterede vi, om offentlige myndigheder altid har pligt til at opkræve bod, i henhold til aftalte bodsbestemmelser?

Sådan siger udbudsreglerne

Den almindelige opfattelse er, at hvis boden forfalder ved misligholdelse efter udbudsmaterialet og kontrakten - uden at en nærmere vurdering (skøn) er nødvendig - vil det som udgangspunkt være i strid med udbudsreglerne, hvis boden ikke bliver opkrævet.

På samme måde vil det kunne være i strid med forvaltningsretlige regler ikke at opkræve en bod over for én leverandør, men under de samme (sammenlignelige/identiske) omstændigheder gøre det over for en anden leverandør.

Er bod altid den bedste løsning?

Èt er dog, hvad udbuds- og forvaltningsretlige regler som udgangspunkt siger – noget andet er, om hensyn til økonomi og borgerservice bør veje tungere, når beslutningen om bod skal tages – og om det kan påvirke bodens lovlighed.

Det var eksempelvis tilfældet i den kendte sag om BIOS, hvor Region Syddanmark overveje, om en bod der kunne betyde konkurs for deres eneste ambulanceleverandør, var den bedste – herunder lovlige – løsning. Læs om hele sagen her

Hvad mener du?

Spørgsmålet om bod belyser, at det er afgørende, at organisationer har fokus deres kontrakter og styringen heraf fra vugge til grav. Det er vigtigt, at der kontinuerligt opbygges kompetencer, der kan hjælpe med at forbedre organisationens evne til at indgå og opfylde kontrakter.

Hos NSCCM har vi fokus på at videreudvikle netop de kompetencer. Tværfagligt uddannede Contract Managers hjælper med at inddrage alle relevante spørgsmål og træffe de rigtige beslutninger. Du kan læse mere om, hvilke kompetencer, der er vigtige i artiklen Hvad er contract management?

NSCCM tilbyder som de eneste i Norden IACCM´s certificeringsprogrammer i Contract & Commercial Management. Vores kunder tæller såvel små og mellemstore organisationer som Danmarks største offentlige og private virksomheder, der har gjort IACCM´s internationalt anerkendte uddannelser til en fast del af deres uddannelsesprogram. 

Vi udbyder vores meget populære Practitioner-uddannelse – både i den danske udgave og i en engelsksproget ”Fast Track”-udgave. 

Har du allerede en CCM Practitioner-certificering, er der nu åbent for tilmelding til det næste certificeringsniveau – Advanced Practitioner. Læs mere om hvilken uddannelse du bør vælge og vores øvrige uddannelser og kurser på NSCCMs kursusside.

 

 

Vidste du at...

Vidste du at...

virksomheder, der indfører contract management, ofte får højere værdi på børser? De sælges til en højere pris, da kontrakternes værdi og risici kendes nøjagtigt – derfor tør købere og investorer betale mere.

Kommende kurser