Elon Musk: Kontrakter er døde!

Elon Musk - forretningsmagnat, og bl.a. administrerende direktør i Tesla - er en mand på en mission. På Twitter skriver han: ”Vi prøver at komme helt af med kontrakter. Det burde bare være ’tryk her & få din bil’. Hvis du så ikke kan lide den af en eller anden grund, kan du returnere den som ethvert andet produkt.”

 

Desværre synes der ikke at være nogen konkret plan eller tidslinje for elimineringen af kontrakter for Tesla-kunder – men kan det være, at Musk skyder efter det forkerte mål?

 

Eliminér eller optimer?

Problemet, der fremprovokerede Musks tweet er forbundet til ’ease of doing business’ – letheden i at gøre forretning. Musk er frustreret over de vanskeligheder og forsinkelser, som nogle kunder tilsyneladende står overfor i arbejdet med at få kontrakter på plads. Mange andre ledere deler denne opfattelse og ser kontrakter som en kilde til kompleksitet. Ofte har de ret, men det er et spørgsmål om valg. Med større fokus kunne meget af denne kompleksitet nemlig fjernes – en langt bedre løsning end fuldstændig 'fjernelse' af kontrakter.

 

Kontrakter bør give en gensidig forståelig ramme for rettigheder og ansvar. De bør give et acceptabelt og balanceret niveau, der beskytter interesser.

Tesla har legitime interesser ligesåvel som deres kunder. For eksempel forventer Tesla at blive betalt og at kunne håndhæve rettigheder, hvis der ikke er betalt. Kunden ønsker forsikring ifb. kvalitet og klare rettigheder i tilfælde af, at produktet har fejl.

 

Fremtidens kontrakter

Men intet af dette betyder, at en aftale/kontrakt skal være kompliceret at forstå eller få adgang til. Den kunne for eksempel være tilgængelig via en video på flere sprog. Den kunne endda være underholdende. Elon Musks kreative sind vil garanteret komme på nogle fantastiske ideer til Teslas kontrakter. Og det ville være langt mere i forretningens og kundernes interesse end at eliminere kontrakter helt. 

 

 

Et NSCCM-forløb kan optimere dine kontrakter

Hos NSCCM er vi eksperter i kontrakter. Din virksomheds kontrakthåndtering kan udvikles – og vi vil gerne hjælpe! Vi har i både forår og efterår flere kurser og uddannelser på forskellige niveauer - lige fra introducerende til avanceret contract management. 

Vidste du at...

Did you know that...

companies that introduce contract management often get higher value on Stock exchanges? They are sold at a higher price, as the value and risks of the contracts are known exactly - therefore buyers and investors dare to pay more.