Hvad er Finansdirektørers prioriteter under Covid-19 krisen?

 

I PwC´s Survey-rapport fra juni 2020 bliver der sat ord og tal på hvilke prioriteter Finansdirektørers og CFO´s har i forhold til Covid-19.

 

Ud fra rapporten har PwC opstillet en liste over de 8 højest vægtede prioriteter, CFO´s har i fokus på for at støtte og forbedre virksomhedernes genopretning, position og vækst. Øverst finder vi genopbygning af indtægtsstrømme, der klart topper listen. Det er ikke overraskende, da Covid-19 krisen er så alvorlig, at mere end 80% forventer en alvorlig indtægtsnedgang i år. 

 

Listen over prioriteter er langt fra blot at være en omkostningsbesparende dagsorden, men repræsenterer et fokus på kunder og vækst, modstandsdygtighed og effektivitet i leverandørforhold, kompetenceudvikling og innovation, herunder også leverandørledet innovation.  

 

De 8 prioriteter

Listen nedenfor er PwC´s opsamling af de prioriteter, som CFO's har fokus på for at forbedre deres virksomheders position:  

1.Produkter eller tjenester (f.eks. at tilbyde nye, forbedrede, genanvendte eller pared-down løsninger) - 63% 

2. Prisstrategier (f.eks. stigning / reduktion af pris, tilbud på forskellige betalingsbetingelser) - 48% 

3. Distributionskanaler (f.eks. skift /ændring fra personligt til virtuelt salg eller levering) - 36% 

4. Segmenter (f.eks. sælge direkte til forbruger, målrette nye industrier, skifte fra B2C til B2B) - 34% 

5. Supply chain strategier (f.eks. alternative sourcing-optioner, ændringer af kontraktvilkår) – 30% 

6. Geografiske markeder (f.eks. gå ind på nye markeder, forlade de nuværende markeder) – 27% 

7. Kompetenceudvikling (f.eks. at tilegne sig nye kompetencer, uddannelse/træning) – 27% 

8. Fusioner, erhvervelser, joint ventures eller alliancer - 25%

 

Branchespecifikke prioriteringer:

Undersøgelsen viser, at en række specifikke prioriteringer i høj grad karakteriserer forskellige brancher:

  • CFO's fra teknologi, medier og telekommunikation er mere tilbøjelige end gennemsnittet til at favorisere ændringer i produkter og tjenesteydelser (75%)

 

  • Der er større sandsynlighed for at ændringer i prisstrategier vil blive prioriteret af CFO's indenfor energi- og forsyningsselskaber, der også er mere tilbøjelige til at overveje ændringer på de geografiske markeder (37%).

 

  • Mens CFO's inden for sundheds- og medicinalindustrien er mere tilbøjelige end gennemsnittet til at overveje ændringer i kundesegmenter (48%) 

 

Tim Cummins fra IACCM/World Commerce & Contracting udtaler, at enhver kommerciel leder – bevæbnet med listen med de 8 prioriteter  - bør samarbejde med deres finansdirektør eller CFO om at udvikle en handlings- og ressourceplan for at udvikle og støtte for virksomhedens vækst- og genopretningsdagsorden. 

 

Efterhånden som virksomhederne starter deres vej mod genopretning, ændringer eller endda opsving, bør forretnings- og kontraktteams forvente en travl tid. Derfor vil det største pres i virksomheder sandsynligvis falde på dem, der har kommercielle roller og arbejder med salgskontrakter og contract management. Tilstødende problematikker til de kommercielle kan også handle om, at der opstår situationer som eksempelvis force majeure, hvor der kan være behov for at jurister og contract managers skal justere kontraktvilkår fremadrettet. 

 

Finansdirektørers, CFOer´s liste over COVID-prioriteter og overvejelser, vil komme til at stille store krav til Contract Management teams men også inspirerer mange ledere- og vi kan her tilføje at det i Danmark i høj grad også vedkommer strategiske og finansielle ledere i offentlige organisationer.

Allerede i tredje kvartal af 2020, har vi på jobmarkedet set en udvikling i stillingsopslagene indenfor Contract Management: dels søges der flere Contract Managers, og dels er mange organisationer og virksomheder gået i gang med at udvikle nye strategier og kompetenceudvikle deres afdelinger, og søger derfor Contract Managers med erfaring og overblik, uddannelse og kompetencer. 

 

NSCCM kan hjælpe med at guide din virksomhed på rette vej

NSCCM er officiel træningspartner med IACCM/World Commerce & Contracting, og som de eneste i Norden tilbyder vi deres internationalt anerkendte certificeringsuddannelser. 

Vi udbyder vi kurser og uddannelser på forskellige kompetenceniveauer, alt efter hvor meget du er inde over kontrakter til daglig.

 

Vidste du at...

Vidste du at...

virksomheder, der indfører contract management, ofte får højere værdi på børser? De sælges til en højere pris, da kontrakternes værdi og risici kendes nøjagtigt – derfor tør købere og investorer betale mere.