Den 1.000 sider lange kontrakt – en saga blot?

 

En sag, som IACCM kæmper hårdt for, er at lange, komplekse kontrakter skal gøres til en saga blot.

 

 

Der er to grundlæggende problemer, som driver behovet for en ny tilgang. Det første vedrører kompleksiteten, tiden og omkostningerne forbundet med at udarbejde og forhandle lange kontrakter. Sådanne massive mængder sider bruges sjældent, og når de gør, er de fulde af modsætninger. Der er ofte tale om et klassisk tilfælde af 'for mange kokke', som et advokatfirma for nylig beskrev den typiske forretningskontrakt.

 

Fokus på principper

Den anden faktor er, at der er brug for aftaler, der virkelig afspejler parternes intention og hensigt. I denne sammenhæng tales der om kontrakter, som fokuserer på underliggende principper og klare tilgange til ledelse, som alle kan udtrykkes kortfattet og derefter meddeles inden for kunde- og leverandør-organisationer.

I sidste ende afspejler dette den voksende opfattelse, at sandsynligheden for retssager i den typiske B2B kontrakt er så ringe, at traditionelle ”livrem og seler’-juridiske aftaler er unødvendige. Det betyder ikke, at klarhed ikke er vigtigt: i virkeligheden er det omvendt: der er brug for klarhed for forretningsbrugeren lige så vel som for advokaten.

Opfordringen til bedre kontrakter er ikke ny, men synes at have voksende momentum. Det er her væsentligt, at den generelle kompleksitet og volatilitet i vores forretningsmiljø har øget anerkendelsen af behovet for at dokumentere det aftalte mellem parterne – og at disse aftaler, i stedet for at tilføje kompleksitet, faktisk skal gøre det enklere at håndtere og forstå.

 

Kommerciel Kontraktret

NSCCM´s kursus, Kommerciel Kontraktret, lærer du mere om hvorledes du laver præcise kontrakter.

Vidste du at...

Vidste du at...

virksomheder, der indfører contract management, ofte får højere værdi på børser? De sælges til en højere pris, da kontrakternes værdi og risici kendes nøjagtigt – derfor tør købere og investorer betale mere.